wateringseveld logo1

Laan van Wateringseveld 1000, 2548 CS Den Haag, 070-3941157

chiro4

Acht op de tien Nederlanders (80%!) krijgt een keer last van rugpijn. Jaarlijks is dit zo'n 5% van de bevolking. Vaak gaat de klacht vanzelf over, maar als de klachten aanhouden is behandeling noodzakelijk.

De lage rug

Aan de voorzijde van de wervelkolom zit een tussenwervelschijf van kraakbeen. Aan de achterzijde zitten kleine gewrichtjes (facetgewrichtjes). Ook tussen de facetgewrichtjes zitten kleine laagjes kraakbeen die de gewrichtsoppervlaktes bedekken. De 5 wervels in de lage rug zijn de sterkste en grootste van de wervelkolom en zijn daarbij bovendien erg flexibel. Door deze eigenschappen is de lage rug probleemgevoelig.

Oorzaak rugklachten

Van de wervelkolom krijgt het lage (lumbale) deel de grootste krachten te verwerken. Dat maakt dit deel van de wervelkolom extra gevoelig voor blessures en slijtage. Zo worden hernia's (uitstulpingen tussenwervelschijf) het vaakst gezien in de lage rug. Bewegingsstoornissen in de wervelkolom door bijvoorbeeld een hernia, valpartij of gewoon overbelasting kunnen lange tijd onopgemerkt blijven. Uiteindelijk zal irritatie van de zenuwen en het omliggende weefsel ontstaan met als gevolg spierspanning en rugpijn en verergering van de bewegingsstoornis. Er ontstaat een vicieuze cirkel. Omdat de zenuwen verder doorvoeren naar de benen kan dit gepaard gaan met uitstralende pijn in het been of de voet (zie ook hernia's).

Officiële behandelrichtlijn

De nieuwe richtlijn voor de behandeling van lage rugpijn (Nederlands Huisarts Genootschap) adviseert patiënten zo snel mogelijk te activeren, iets waar de chiropractoren al jaren voor pleitten. Men voorkomt hiermee dat de gewrichten verstijven en bevordert de doorbloeding in de weefsels. Maximaal een week rust is nu het advies, daarna (indien mogelijk) zo snel mogelijk activiteiten ontplooien en een behandelaar zoeken.

Wat kan de chiropractor doen?

De chiropractor onderzoekt uw wervelkolom, doet een neurologisch onderzoek en neemt uw ziektegeschiedenis met u door. Eventueel worden foto's opgevraagd of nieuw aangevraagd. Behandeling wordt pas ingesteld als er duidelijke aanwijzingen zijn dat chiropractie kan helpen. Deze bestaat veelal uit gerichte en gedoseerde druktechnieken of impulsen. Soms vraagt een klacht echter om een speciale benadering. Zo bestaan er specifieke rek-en strekbehandelingen voor hernia-achtige klachten.

Wat voor lage rugklachten behandelen wij in onze praktijk?
Voorbeelden van rugklachten die door ons worden behandeld:
- Ischias
- Acute hernia
- Chronische hernia
- Spit
- Rugpijn met tintelingen in het been
- Rugpijn met zeurende pijn in het been
- M. Bechterew
- Sacro-iliacale (SI) klachten
- Scoliose
- Bekkenscheefstand
- Rugpijn bij zwangerschap, kinderen, sporters

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie contact gerust onze praktijk: Contactgegevens

Copyright © 2013, Chiropractie Brussee | solvecom webdesign